Det är något speciellt med att odla sina egna grönsaker. Man vet att den är 100 % ekologisk och när man väl kommit igång och man har tillräckligt med utrymme går det att tjäna en hel del pengar på denna hobby. Visst tar det en del tid i anspråk att odla men likaväl som att på gym kan man vistas ute i friska luften och få motion, samtidigt som man framställer sin egen mat. Många känner att det tar emot lite att komma igång med odling. Kanske för att de tror att det är svårare än det faktiskt är.

Du behöver inte ”gröna fingrar”

Det är Lättare att odla grönsaker än vad många tror. Växter behöver solljus, vatten och näring från jorden men inte mycket mer än så. Om det inte regnat på ett tag så vattnar man och för att förbättra jorden och hindra ogräs att ta över kan man täcka sin odling med klippt gräs och annat organiskt material. I övrigt handlar odling mycket om att plantera så tidigt dom möjligt men inte så tidigt att grödorna drabbas av frost. Den som inte vill behöva påta så mycket i trädgården kan satsa på övervintrande perenna växter. Alltså växter som är fleråriga och som kan skördas år efter år.

Vad ska du plantera?

Det finns oerhört mycket intressanta fröer ute i handeln idag. Fundera på om du är ute efter grönsaker som du kan använda som bas i de flesta måltider du lagar under sommarhalvåret eller om du mer intresserad av kryddor och nyttoväxter och grönsaker som fungera som sovel. Alltså det där lilla extra på tallriken. Potatis är en utmärkt kolhydratkälla som ger stor skörd i relation till den plats potatisodlingen upptar och i förhållande till den tid det tar att odla potatis. En kryddväxt som mynta kan snabbt sprida sig och ge mer mynta än du någonsin kan tänkas behöva. Det kan vara både en för- och en nackdel.