Sedan början av 2000-talet har en allt högre andel svenska filmer helt eller delvis utspelat sig på landsbygden. I vissa fall är det till och med landsbygden i sig som kan sägas spela huvudrollen, eftersom filmen går ut på kontraster och konflikter som uppstår mellan människor från storstäder och människor från landsbygden.

En sådan film är Så som i himmelen, som handlar om en framgångsrik och världsvan dirigent, spelad av Michael Nyqvist, som återvänder till sin hemby i Norrland efter att han blivit allvarligt sjuk. Väl där tar han på sig rollen som kantor, och ska som sådan försöka få ordning på byns kyrkokör. Filmen, som regisserades av Kay Pollak och hade premiär 2004, mottogs väl av kritiker, och nominerades till en Oscar.Michael_Nyqvist_2013

En annan film som behandlar temat med den återvändande storstadsbon till sin hemort är Masjävlar, som regisserades av Maria Blom och också den hade premiär 2004. I Masjävlar får man följa Mia som åker hem till Dalarna för att fira att hennes far fyller 70 år. Under firandet berättar föräldrarna att de vill ge henne en hustomt vid sjön, med den underförstådda betydelsen att hon borde flytta hem igen. Tomten, som är värdefull, utlöser en konflikt mellan Mia och hennes systrar, som anser att hon bara stack och lämnade föräldrarna i deras vårdnad, och att de uppoffrat sig genom att stanna kvar.

En annan ton slås an i Skumtimmen från 2013, som till skillnad från de två tidigare dramafilmerna är en thriller. Filmen baseras på Johan Theorins roman med samma namn. Handlingen utspelar sig på Öland, men den här gången ligger inte spänningen i konflikter mellan storstad och landsbygd, utan i ett mysterium om en försvunnen pojke.

Alla anser dock inte att den nya strömmen av filmer som utspelar på landsbygden är positiv – det finns de som anser att diskrepansen mellan de bilder av landsbygden som visas allt mer i spelfilm, och de verkliga bilder av landsbygden i till exempel nyheter, som visas allt mindre, gör att majoriteten av befolkningen får en förvrängd uppfattning om landsbygden. Om du har en film i åtanke som du vill se utförd i verkligheten, vare sig den utspelar sig på landsbygden eller inte, kan du kontakta Crisp Film, som är ett produktionsbolag baserat i Stockholm.