Den som har en trädgård är sannerligen lyckligt lottad. Det finns ingen härligare plats att vara på under en skön, svalkande sommarkväll eller en krispig vårmorgon med en kopp kaffe i handen. Även under vinterhalvåret kan vi umgås och leka med våra barn ute i trädgården, dekorera den med snöänglar och snöbollslyktor. Det går till och med att få dina blommor att övervintra för att sedan vakna naturligt till liv igen när tjälen släpper. Låt inte trädgården förfalla bara för att det blir mörkt, håll liv i din trädgård året runt med enkla tips och rolig design. Läs vidare för våra bästa tips!

Börja med blommor och växter till trädgården

Att trädgården ska vara härligt grön och avkopplande kan vi alla hålla med om, men många tycker nog att det är ännu viktigare att den också är lättskött. Just därför kan många känna sig allt för bekväma för att inreda sin trädgård med mer än en möbelgrupp. Många skaffar markiser i Stockholm och asfalterar sin uteplats, men kanske stannar det där? Visst vore det roligt att låta trädgården vara en plats för inspiration och nytänkande även om det kräver att du tänker utanför ramarna? Börja lite smått med att experimentera med lättskötta växter. Kombinera färger och höjd, dofter och funktion utefter din smak. Du kan hitta plantor som kräver så mycket eller lite arbete som du är villig att lägga ner på dem, och ofta är det en rofylld känsla att gå och påta i trädgården. Vill du inte ha allt arbete på samma gång, sprid ut växterna efter säsong så de växer om varandra. Plantera både sommar- och vinterväxter som kan dekorera fasaden eller kanske klättra uppför stolpar.

Garden gnome hiding behind tree

Garden gnome hiding behind tree

Nytänk bland dekorationer till din uteplats

Det kan vara ett spännande inslag att använda sig av inredningsprylar som vanligtvis inte hör hemma i den miljön som de hittas. Självklart ska din trädgård ha lampor och ljuslyktor som kan användas året runt, och det är en bra start för att skapa stämning utomhus. Tänk ljusslingor, fasadlampor eller hängande lampor från täckande tak. Solcellslampor fungerar perfekt under sommarhalvåret och sköter sig själva samtidigt som de sparar ström. När du tänker trädgårdsdekorationer i övrigt kanske du ser framför dig de gamla klassiska trädgårdstomtarna i lysande färger? Det kanske inte passar alla så försök att tänka på vad du gillar. Nu för tiden är det populärt med betongdekorationer som ett naturligt inslag i designen, men tänk längre än så. En sliten fönsterram kan fungera som spaljé för klätterväxter. En gammal trälåda från loppisen passar fint att plantera i. Kanske kan en kastrull fungera som fågelbad? Hitta inspiration runt om i ditt hem, och låt bara din fantasi sätta gränser.