Det finns flera fördelar med att välja ett golv i naturmaterial, jämfört med ett syntetiskt golv som PVC, heltäckningsmatta eller laminat. En är att de ofta är mer hållbara. Även om det innebär en större investering att lägga ett golv i naturmaterial, brukar det alltså löna sig i längden, eftersom golvet håller för flera generationer. En annan fördel är att golv i naturmaterial inte innehåller några gifter. Om man strävar efter att skapa ett så giftfritt hem som möjligt, utan plaster och andra syntetiska material, är det med andra ord ett måste att välja ett naturgolv snarare än ett syntetiskt golv.Bogenšperk_parket

Det finns många alternativ att välja mellan, även efter att man bestämt sig för ett naturgolv. Ett av de kanske vanligaste är trägolv, och trägolv är populära av en anledning, då de medför flera fördelar. De är till exempel förnyelsebara, och alltså ett miljövänligt alternativ. Dessutom är de varma, vilket är en fördel i vårt klimat, och elastiska, vilket är bra för ryggen. Trägolv erbjuder också stor variation i och med att man antingen kan lägga dem som plankgolv eller som parkett, i en mängd olika formationer.

Ett annat naturligt golv är klinker. Detta är ett material som har använts för att skapa golv ända sedan antiken, och framställs av fältspatslera eller porslinslera samt kvarts och krita. Massan som bildas av denna blandning pressas i formar, och bränns. Klinker har fördelen att det är ett mycket hållbart och slitstarkt golv, och även i detta fall har man stor möjlighet till variation, då man kan skapa i princip vilket mönster man vill med hjälp av färgade plattor i olika former och storlekar. Klinker används ofta i hallar och kök, eller andra rum som utsätts för mycket slitage, och ett annat naturgolv som kan passa i dessa rum är tegel. Ett tegelgolv kan göras än mer miljövänligt genom att man återanvänder gamla tegelstenar.

Ytterligare ett alternativ till ett golv i naturmaterial är linoleumgolv. Linoleum kan vid första anblick te sig plastigt, men det är i själva verket tillverkat av helt naturliga råvaror som kork, kalksten och trä, liksom harts och linolja. Dessa material pigmenteras och valsas fast på en juteväv, och ett linoleumgolv innehåller således inga giftiga material.