De flesta kan nog hålla med om att landsbygden har något lockande över sig. Med den blå himlen i horisonten och vackra böljande fält i blickfånget andas lantlivet en ro och stillhet som är svårfångad i staden. Så fort man kommer ut på landet känns luften friskare och man lämnar alla måsten bakom sig, eller?

Svenska drömboenden

En hel del undersökningar visar att många svenskar drömmer sig bort till ett mer stillsamt liv på landet. Bland drömboendena toppar en herrgård på svenska landsbygden enligt en färsk undersökning från Fastighetsbyrån. Det finns i allt högre grad en önskan att komma undan det stressiga livet i de större städerna. Framför allt är det drömmen om ett ostört liv på landet som lockar. Man vill dock fortsatt gärna bo både stort och relativt modernt. För många förblir drömmen bara en dröm och det moderna livspusslet kan vara svårt att få ihop i praktiken.

Verkligheten på landet

Ibland är det kanske bra om en dröm förblir just en dröm eftersom man då helt enkelt slipper vakna i verkligheten. Självklart existerar drömmen om landsbygden även på riktigt men sanningen är att den inte är gratis. Få människor pratar öppet om det skitiga och slitsamma som inte ryms på Instagram eftersom det i själva verket inte alls är så enkelt som det verkar att bo på landet.

Storstadsbor romantiserar gärna bilden av landet med epitet som ”lantstället” vilket i själva verket innefattar små torp eller mindre upprustade stugor som ärvts från släktingar. I annat fall kanske man syftar på rena storstadsvillor med alla tänkbara bekvämligheter som man helt enkelt låtit bygga på landsbygden. För de som är bosatta på landsbygden, på större eller mindre gårdar, är livet ganska slitsamt. Det finns en hel del att sköta om. Inte minst känns själva drömmen ganska avlägsen mitt i vintern när vattenledningen frusit eller när det är dags för återkommande obligatorisk ventilationskontroll i stall och ekonomibyggnader.

Närheten till naturen

Även om landsbygden ibland ter sig som en reklamplats som ska säljas till människor som bor i stora och stressiga städer finns det naturligtvis en alldeles unik sanning kring denna dröm. Det är sanningen om den storslagna och fantastiska naturen. Människor som bor på landsbygden bor i denna mening mitt i drömmens kärna. Det är inte bara lugn, ro och stillhet som lockar människor hit utan det är framför allt närheten till naturen.

Det är här som människan trivs bäst, omgiven av den fria himlen och det öppna landskapet som endast bryts av en lummig skog. Fåglarnas kvitter och vindens sus i träden är sången som bor i själen. Det är hit vi längtar på semestern och det är här många har sina bästa barndomsminnen. För en del är detta också verklighet. Denna verklighet har dock ett pris. Det kostar lite svett, tårar och dåliga trafikförbindelser att faktiskt bo på landet men det kan det vara värt.