För många är det en dröm att resa till Italien och bo ute på italienska landsbygden. En del spenderar hela resan på en lantgård, andra lämnar sitt hotell för en kväll, för att inmundiga en rustik middag. Tänk att få vakna till en varierad frukost som kan bestå av nybakat bröd, kakor och kex serverade med hemlagad sylt och yoghurt.

 

Agriturism
I Italien är det många lantgårdar som tar emot turister, antigen för boende och/eller middagar. Verksamheten kallas för agriturism och bedrivs vid sidan av det vanliga jordbruket. Själva lantgårdarna som bedriver den här sortens verksamhet kallas för antingen agriturismo eller azienda agrituristica.

 

Verksamheten är reglerad
För turisterna är det bra att känna till att agriturismverksamhet är reglerad i den italienska lagstiftningen sedan 1985 och då på såväl nationell som regional basis. Det förekommer också olika klassificeringssystem, fast de varierar beroende på vilken region man befinner sig i. Därmed är de inte heller jämförbara. Då betygen sätts baseras de på gårdens verksamhet i stort, inte enbart på rumsstandard eller traktering. För en agriturismo ska huvudinkomsten dock alltid komma från jordbruket.

Grapes field in Italy

 

Gårdens produkter
Genom verksamheten får de också avsättning för gårdens produkter. Här produceras allt från hemgjorda korv, ostar och pasta. I enlighet med vad stadgas i lagstiftningen av den här typen av verksamhet så ska gårdens produkter användas vid de måltider som prepareras och serveras på gården. Det rekommenderas att gårdens produkter även säljs direkt till gårdens besökare.

 

Organisaton
De lantgårdar som ägnar sig åt agriturismverksamhet är i regel organiserade för att nå ut till turister. Den största, äldsta och bland turister mest kända organisationen heter Agriturist.

 

Boende på
Att bo på en lantgård kan innebära att man bor riktigt flott, med alla moderna bekvämligheter och icke att förglömma – fri internetuppkoppling. Ofta får man bo i varsamt restaurerade gamla lanthus med tillgång till pool.

 

Miljö och landsbygd i fokus
Genom agriturism bevaras lokala traditioner maträtter som är typiska för regionen. Långsiktighet och hållbarhet präglar miljöarbetet parat med en ambition att bevara landsbygden.