Mellan 75 och 80 procent av Sveriges befolkning är bosatt på landsbygden. Trots det är landsbygden underrepresenterad i landets litteratur. Det tycker i alla fall författaren Lars Wilderäng, som bor utanför Sätila. När han får frågan om hur landsbygdsbilden ser ut i svenska riksmedier svarar han ”Vilken landsbygdsbild? Det finns nästan ingen”. Han menar att landsbygden bara förekommer i rikstäckande medier när det handlar om bönder, och sanningen är att mycket få människor på landsbygden faktiskt är bönder idag. Han efterlyser fler reportage om den mängd egna företagare som är bosatta på landsbygden.farmer-657332_960_720

Landsbygden förekommer också i litteraturen av en annan anledning, nämligen avfolkningen. En författare som har velat gå på djupet med denna fråga är Kristina Mattson, som i sin bok Landet utanför beskriver sin resa genom Sverige där hon försöker ta reda på varför vissa orter dör ut i avfolkning, medan grannorterna klarar sig. Hon resonerar också kring frågan vad vi ska göra med resten av vårt land, om alla vill bo i städerna.

Det finns också författare som använder litteraturen som ett uttryckssätt för att visa sitt motstånd mot just avfolkningen och städernas påverkan på landsbygden. En av dem är Lars Yngve som bor i Ystad och är uppvuxen i Simrishamn. Han skrev sin debutroman, Kossijissenamn, på Österlenmål, världen första bok i sitt slag. När han år 2014 släppte uppföljaren var det en bok full av symbolik. Vid en första anblick ter sig boken som hans första roman: skriven på Österlenmål, med titeln Ko po lanned och en bild av en glad ko på framsidan. Kon har en öronlapp med oturssiffran 13. Men när man vänder på boken, hittar man samma historia översatt till rikssvenska, med titeln Kreatur i storstadsmiljö. Denna gång ligger kon som en matta på golvet. Enligt författaren själv finns det också små skillnader i handlingen mellan de två versionerna som en uppmärksam läsare kan uppfatta.

Om du gärna skulle ta del av böcker som handlar om landsbygden eller utspelar sig på landsbygden, men föredrar att lyssna på böcker framför att läsa dem, är Storytel.se något för dig. Där får du nämligen genom en prenumeration tillgång till tusentals ljudböcker varje månad.