Trots all modern teknik vi omger oss med idag är vi inte helt skyddade mot olyckor som kan drabba viktiga samhällsfunktioner. Strömavbrott kan ofta åtgärdas snabbt men ibland kan vädrets makter ställa till det för många hushåll. Den 27 december 1983 slocknade i princip hela Sverige efter en olycka i Hamra transformatorstation utanför Enköping. Den som drabbas av ett avbrott som varar i mer än 12 timmar har rätt till ersättning enligt ellagen. I den här texten ska vi ge några tips kring hur du kan uthärda även längre strömavbrott.

Mat och ljuskällor

Hårda vindar och tung snö kan leda till strömavbrott och de på landsbygden får ofta tillbaka strömmen sist. Bor man på en sådan plats att man riskerar att råka ut för strömavbrott ofta bör man vara ordentligt förberedd. En gasoltub eller ett campingkök kan möjliggöra matlagning utan el. Är man beroende av en eldriven pump för att få vatten ska man ha en extra tank ståendes i huset. Ficklampor är viktiga att ha på lättillgängliga platser. Helst ska man ha både lampor som ger ett starkt ljus under en kort tid och batteridrivna lampor som kan lysa länge. En gammaldags oljelampa är också bra att ha vid strömavbrott.

Hushåll med värmen

Ett längre strömavbrott kan innebära att mat förstörs. Om det inträffar på vintern är det att rekommendera att förvara frysvaror utomhus istället för i en strömlös frysbox. Om man inte kan ta bilen och åka hemifrån vid ett strömavbrott och om det är kallt ute ska man försöka stänga av så stora delar av huset som möjligt. Ett rum som flera personer vistas i blir varmare då kroppar fungerar som 37-gradiga element. Värmeljus ger inte bara ljus utan kan även höja temperaturen i mindre rum, om man tänder tillräckligt många. Fönster och dörrar bör hållas stängda. Vid strömavbrott ska man heller inte slösa med batterierna till saker som kan vara till nytta, som till exempel mobiltelefoner.